Η φορεσιά της Τανάγρας

Κωδικός Πόρου: 0050-1143
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας
Ημερομηνία Δημιουργίας: 09.2014
Εκδότης: Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Στερεάς Ελλάδας, 0050-1143
Περιγραφή:

Η φορεσιά της Τανάγρας, εμφανίζεται σε πολλά χωριά της Βοιωτίας, μοιάζει με της Αττικής, αλλά διαφέρει στα κεντήματα και τη γενικότερη διακόσμηση. Τα χρώματά των σχεδίων δεν είναι έντονα με το μαύρο και το καφέ να κυριαρχούν.

Η φορεσιά αποτελείται από: το ποκάμισο, το φούντι, τον τζάκο με τα πανωμάνικα, τα κατωμάνικα, την τραχηλιά, τη σιγκούνα, τη ζώνη, την ποδιά, τα γουρουνοτσάρουχα και τις κουντούρες. Για γιορτινό κεφαλόδεσμο είχαν το φεσάκι, τη μπόλια, τις φούντες και τα πεσκούλια, ενώ για καθημερινό το τσεμπέρι. Τέλος, στα κοσμήματα παρατηρούμε το μικρό γιορντάνι, το γιορντάνι του στήθους, το μεγάλο γιορντάνι, τις άλυσες και τα μπελεντζίκια με τις πλάκες.

Το ποκάμισο ήταν από βαμβακερό ύφασμα , συνήθως χωρίς μανίκια, με κέντημα στον ποδόγυρο από μαύρο μετάξι.

Ο τζάκος συγκρατεί τα πανωμάνικα, τα οποία είναι κεντημένα με σκούρο μετάξι και φτάνουν έως τον αγκώνα. Τα κατωμάνικα φτάνουν ως τον καρπό και είναι ραμμένα πάνω στον τζάκο, ενώ έχουν ίδια κεντήματα με τα πανωμάνικα. Η τραχηλιά που κάλυπτε το στήθος ήταν ολοκέντητη με σκούρο μετάξι σε ίδιους σχηματισμούς με τα πανωμάνικα.

Η σιγκούνα από ολόμαλλο χοντρό ύφασμα, έχει κεντήματα μαύρα, θυμίζοντας αυτή της Ελευσίνας και της Μάνδρας. Η μπρέζα είναι η νυφική μεταξωτή ζώνη συνήθως σε κόκκινες αποχρώσεις, ενώ η καθημερινή ήταν μάλλινη με ρίγες. Η ποδιά παλιότερα ήταν μάλλινη και αργότερα μεταξωτή. Για παπούτσια είχαν τα γουρουνοτσάρουχα, τα οποία φορούσαν χωρίς κάλτσες, ενώ αργότερα οι κάλτσες ήταν μάλλινες και τις φορούσαν με τις κουντούρες, οι οποίες ήταν χοντρά παπούτσια.

Ο κεφαλόδεσμος ο γιορτινός μοιάζει με της Αττικής αλλά και της Ελευσίνας, με το φεσάκι να έχει χρυσά νομίσματα, την μπόλια να είναι μεταξωτή με χρυσές δαντέλες και κρόσσια, δώρο του γαμπρού και τις φούντες και τα πεσκούλια που τα έπλεκαν για στόλισμα μαζί με τα μαλλιά. Πάνω στο τσεμπέρι έβαζαν το μικρό γιορντάνι το οποίο συνήθως είχε κρεμασμένα φλουριά, όπως και το γιορντάνι του λαιμού. Το μεγάλο γιορντάνι λέγεται και άλυσες, με σειρές αλυσίδες με νομίσματα και ένα σταυρό στο κέντρο. Τα κλειδωτάρια χρησίμευαν να δένουν τη μεταξωτή ζώνη, την μπρέζα, ενώ τα μπελετζίκια είναι βραχιόλια με αλυσίδες.